torstai 31. toukokuuta 2007

Ekstra 2: Villa Pecunia

Tervetuloa tutustumaan Aaltoniemen suvun kunniakkaaseen (köh) kotiin. Suvun omistuksessa on aiemmin ollut puolisen Solaniemeä, mutta nykyisin jäljellä on vain tämä tontti. Talon rakensi aikoinaan Ellenin isänisän isoisä Gustav Bertil Wåghudd. Hän voitti vapaaherra Fredrik Svärdstjärnan koko omaisuuden eräässä kaksi päivää kestäneessä korttipelissä ja tuhlasi suuren osan siitä Villa Pecunian rakentamiseen.

Paroni Wåghudd oli edellisenä vuonna viettänyt jokusen kuukauden ystävänsä luona Englannissa ja päätti lainata idean taloonsa sikäläisestä kartanosta. Huvila sai melko mielikuvituksettomasti nimekseen Villa Pecunia (Villa on latinaa ja tarkoittaa huvilaa, pecunia taasen rahaa) ja siellä vietettiin jatkuvasti juhlia tanssin ja - kuinkas muuten - korttipelin parissa. Naimaikäisten neitojen äidit suorastaan tyrkyttivät tyttäriään rikkaalle paronille ja melko pian vietettiinkin nuoren Charlotte Ehrensvärdin ja paroni Wåghuddin häitä. Pariskunnan onni jäi kuitenkin melko lyhytaikaiseksi, sillä huikentelevainen aviomies menetti suuren osan omaisuudestaan korttipeleissä, hankki itselleen kupan ja kuoli lopulta pahasti alkoholisoituneena jättäen vaimonsa yksin pienen poikansa kanssa.

Mutta se historiasta. Talo on ulkokuortaan lukuunottamatta muuttunut useampaankin kertaan sitten valmistumisensa ja näyttää nykyään tältä:


Villa Pecunia on muurattu punatiilistä, mikä oli siihen aikaan melko ennenkuulumatonta Solaniemen leveysasteilla. Pihatie on päällystetty punaisella tiilellä ja sen keskellä pönöttää suihkulähde. Autoa varten rakennettiin myöhemmin tyylinmukainen katos.

Tässä vielä talo lähempää. Kerroksia on yhteensä kolme, mutta näistä vain kaksi on asuinkäytössä.

Ja tässä talo takaapäin. Arkkitehti on näemmä panostanut lähinnä julkisivuun ja jättänyt takaosan melko tylsäksi (no myönnän, minähän se olin) .

Ja tässä Gabrielin upeasti kiiltelevän urheiluauton koti.

Etupihan puutarhaistutuksia. Onneksi asukkailla on sentään varaa palkata puutarhuri, sillä kukaan heistä ei ole liiemmin kiinnostunut mullan kanssa puuhaamisesta.

Tässä sitten takapihan kaunistus, lampi ja sen patsassaareke.

Ja vielä sama iltavalaistuksessaan.

Ja etupiha myös.

Tässä vielä ilmakuva tontista. Se ei ole suuren suuri, mutta jos Augustan juonittelut toteutuvat, niin kenties joku tulevista sukupolvista pääsee ostamaan suvun vanhoja maita takaisin. (Oikeastihan tämä johtuu siitä, että minun koneeni on niin hidas ja hankala, että suuret tontit eivät kerta kaikkiaan pelitä. Samasta syystä tämä talo on vähän epäkäytännöllisesti rakennettu.)

Tässä sitten talon alakerta. Ovesta sisään tultaessa on ensiksi suuri eteishalli portaineen. Siitä oikealle on keittiö ja ruokailuhuone, yläpuolelta löytyy kylpyhuone ja vasemmalta olohuone.

Lähempi kuva eteisaulasta. Sieltä ei löydy paljoa muuta kuin portaat yläkertaan ja koristuksena patsas sekä kaksi viherkasvia.

Seinillä on valkoiseksi maalattu koristeellinen panelointi. Suvun tiedossa ei ole, kuka edeltäjistä sai päähänsä maalata portaat punaisiksi, mutta sellaisiksi ne ovat saaneet jäädä. Oikealta vie ovi ulos, keskeltä keittiöön ja vasemmalta käytävään.

Keittiö ja ruokasali yhteiskuvassa. Nämäkin huoneet ovat hyvin niukasti sisustetut, keittiöstä löytyy tarvittavat tasot ja kodinkoneet siististi seinänvierille laitettuina ja ruokasalissa on ainoastaan pöytä tuoleineen. Huoneita erottaa vain väliseinä, joten ne ovat tunnelmaltaan melko samanlaiset keittiön vaaleaa lattiaa lukuunottamatta.

Keittiö ovelta päin.

Ja tietysti myös toisesta suunnasta. Lienee tarpeetonta sanoa, että ovi vie eteiseen.

Ja tässä sitten ruokasalin puoli.

Myöskin toisesta suunnasta kuvattuna.

Ruokasalin vieressä on kylpyhuone, tosin ovi löytyy ainoastaan toiselta puolelta. Tilasta löytyy amme, wc-istuin ja pesuallas.

Kylpyhuoneen pinnoissa on noudatettu eteisen linjaa. Kalusteet ovat kuitenkin punaisen sijasta tummaa puuta. Pyöreä kultareunainen peili on Augustan kotoaan perimä, samoin kuin posliininen vati ja kannu.

Kylpyhuone vielä toisesta kulmasta. Ikkunaa peittämästä löytyy monta kerrosta verhoja, vaikka talolla ei edes ole lähinaapureita.

Olohuone ja käytävä. Tästä tilasta löytyy sohvaryhmä, lipasto, kirjahylly, puhelinpöytä, takka sekä Gabrielin mukanaan tuoma uudistus, taulutelevisio.

Huone on sisustettu hyvin tummin värein, mutta onneksi sentään seinien yläosan tapetti on valittu vaaleammaksi. Kaikki kalusteet ovat aitoa antiikkia, suurin osa suvussa kulkeneita.

Olohuone toisesta suunnasta. Takaseinällä oleva ovi vie ulos.

Tässä käytävä, jota pitkin pääsee kylpyhuoneeseen tai eteishalliin. Seinältä löytyy suuri maalaus seka pramea peili kynttilänjalkoineen.

Sitten onkin jo aika siirtyä yläkertaan. Keskellä portaikko ja käytävät, vasemmalla Augustan makuuhuone ja sen yläpuolella kylpyhuone, oikealla taas Ellenin ja Gabrielin makuuhuone ja sen yläpuolella Augustan valmiiksi sisustama lastenkamari.

Tässä vielä portaikko vähän lähempää. Täältä ei löydy juuri muuta kuin shakkilauta sekä Cézarin kiipeilyteline.

Porrastasanne ja sen peliryhmä.

Augustan makuuhuone, joka tummissa sävyissään noudattelee olohuoneen linjaa.

Tilasta löytyy Augustan sängyn lisäksi myös hänen persialaisensa hulppea vuode. Takaseinällä on suuri vaatekaappi ja sermin takana kirjoituspöytä.

Näkymä kylpyhuoneen ovelta.

Tässä vielä kirjoituspöytä lähempää.

Sitten vihreä kylpyhuone, jonka tehosteväreinä on käytetty valkoista, vaaleankeltaista ja kultaa.

Wc-istuin ja lavuaari tasoineen. Takaseinän ovi vie porrastasanteelle.

Tässäpä sitten näkymä kyseiseltä ovelta. Takaseinällä kylpyamme suihkuineen sekä Cézarin hiekkalaatikko.

Ellenin ja Gabrielin huone on sisustettu viileän sinisen sävyillä. Huoneesta löytyy sänky, vaatekaappi ja lipasto.

Ellen uusi juuri verhot tähän tilaan, joten ne ovat vielä jonkun aikaa tarinassa erinäköiset. Huoneen sävyt ovat piristävä poikkeus talon muuten melko tunkkaisesta värityksestä.

Ja sitten vielä huone toisesta kulmasta. Vasemmalla oleva ovi vie käytävään, keskellä oleva lastenkamariin. Kuvassa näkyvä lipasto on juuri se, mistä Augusta löysi Ellenin piilottelemat e-pillerit.

Viimeiseksi vielä toistaiseksi tyhjillään oleva lastenkamari. Kehdossa nukutettiin aikanaan Elleniä itseään, saa nähdä saako se enää uutta asukasta. Huone on sisustettu hempeällä vaaleankeltaisella ja tässä talossa niin tutulla tummalla puulla.

Huoneen nurkasta löytyy nojatuoli nukuttajaa varten ja seinustalta hoitopöytä, jonka reunaa koristaa vanha pitsi.

Tässä huone vielä toisestakin suunnasta. Vasemmanpuoleinen ovi vie mahdollisten tulevien vanhempien makuuhuoneeseen, oikeanpuoleinen porrastasanteelle. Niiden välisessä nurkassa on pelleasuun puettu vanha nalle sekä posliininen potta.

*****

Haluaisin vielä tässä lopussa sanoa, että alunperin suunnittelin talon ainoastaan tarinan kulissiksi enkä esiteltäväksi, ja koostaan johtuen se on todellakin vähän epäkäytännöllinen etenkin yläkerran osalta.

Uusi osa on ollut jo useamman viikon ajan tekeillä, mutta se etenee niin hitaasti, että ajattelin laittaa taas tällaisen taloesittelyn, kun se kuitenkin edellisellä kerralla saavutti jonkinlaisen suosion. Kiitos mielenkiinnostasi kun jaksoit tänne asti, yritän saada uuden osan ulos mahdollisimman pian.

Ja tietenkin vielä suuret kiitokset Annikaiselle avusta alun kanssa!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No voihan räyh. Mä voisin muuttaa tuohon taloon. Se sinivalkoinen makuuhuone sopisi mulle just tosi hyvin. Ja mielelläni popsisin aamupalani tuollaisessa ruokasalissa...

Anonyymi kirjoitti...

Miten ihmeessä sinä onnistutkaan tekemään taloista niin aidon näköisiä? Minun (surkea) tyylini on vain laittaa joka lastenhuoneeseen erivärinen lattiamatto ja saman väriset seinät. Sitten olohuoneesta valkoinen ja harrastehuoneesta vihreä. Sellaista ei kehtaisi edes esitellä...

Anonyymi kirjoitti...

Kerrontasi on hienoa jopa vain taloesittelyssä. :D Mieletön historia ja tarinat huoneista ja esineistä ovat tosi kiva mauste! Kerrontasi huoneista on mielestäni erityisen tärkeää vaikka hyviä kuvia onkin paljon. Tulee vähän mieleen piirtoheitinkalvoesitelmä (mikä sana!), jossa kalvot kannattaa lukea, vaikka teksti onkin kuulijoiden nähtävillä. :)
Odottelen innokkaasti jatkoa! :)

Marjuska kirjoitti...

Kiitoksia taas! Tuollaisista kommenteista tulee aina niin hyvälle mielelle ja saa taas lisää innoitusta jatkaa.

Minäkin tykkään Ellenin ja Gabrielin sinivalkoisesta huoneesta ja myös lastenhuone on ihan kiva. Muuten talo on sisustettu pääasiassa liian tummin värein minun makuuni. Augustalle se kuitenkin sopii, ja sehän se on tärkeintä. :)